Vermoeidheid
Buiten sporten
Sporten in een fitnesszaal
Stichting Didit deed mee aan de Breakout Run

Vermoeidheid bij chronische ziekten

Vermoeidheid is één van de meest invaliderende klachten bij chronische ziekten, helaas is het ook één van de moeilijkst te behandelen problemen bij chronische ziekten. Ook wanneer er geen sprake is van actieve ziekte blijven patiënten vaak klachten houden van moeheid. Dit heeft een grote invloed op het professionele maar ook op het sociale functioneren van mensen met chronische ziekten.

Hoe vaak komt het voor?

Vermoeidheid bij chronische ziekten komt ontzettend vaak voor. Uit onderzoek is gebleken dat zeker de helft van de patiënten met chronische darmziekten, reuma en SLE en ruim 70% van de mensen met leverziekten klachten hebben van vermoeidheid.1,2,3 Hoewel vermoeidheid bij een hoge ziekte activiteit te verklaren is, blijft die vermoeidheid vaak bestaan wanneer de ziekte in remissie is. Heb je een chronische ziekte en ben je vaak moe? Dan ben je dus zeker niet de enige!

Vermoeidheid, hoe zit dat?

Vermoeidheid is een complex probleem waarbij zowel fysieke- psychologische- en omgevingsfactoren een rol spelen. Chronische ontstekingsziekten brengen vaak vermoeidheid met zich mee door de constante afweerreactie die in het lichaam plaatsvindt. Een andere fysieke oorzaak van vermoeidheid bij chronische ziekten is een verminderde lichamelijke conditie door actieve ziekte en verminderde fysieke inspanning. Ook angst, onzekerheid en soms een onderliggende depressie hebben invloed op het ervaren van vermoeidheid. Daarnaast spelen omgevingsfactoren zoals werk en sociale contacten een rol in vermoeidheid bij chronische ziekten.

Vermoeidheid, wat doe je er aan?

Omdat vermoeidheid een complex probleem is waarop veel factoren invloed uitoefenen is de behandeling ervan niet eenvoudig. Toch zijn er wel degelijk manieren om vermoeidheidsklachten de baas te worden. Zo is uit onderzoek gebleken dat patiënten met een chronische ziekte die weinig lichamelijke activiteit hebben vaker vermoeid zijn dan patiënten met dezelfde aandoening die wel lichamelijk actief zijn.4 Ook andere onderzoeken hebben een positief effect van bewegen op vermoeidheidsklachten bij chronische ziekten aangetoond.5,6 Wanneer je door ziekte een slechtere conditie hebt gekregen en hierdoor fysiek inactief bent geworden, raken veel mensen in een neerwaartse spiraal.7 Hoewel de ziekte vaak weer in remissie gebracht kan worden met medicatie, blijkt het lastig te zijn om fysieke activiteiten weer op te pakken. Vaak spelen onzekerheid, vermoeidheid en weinig vertrouwen in het eigen lichaam hier een grote rol in. Hierdoor blijft de inactieve levensstijl bestaan wat zorgt voor een verdere afname van de lichamelijke conditie en een toename van vermoeidheidsklachten. Deze vicieuze cirkel is heel moeilijk te doorbreken en dit lukt dan ook vaak niet zonder de nodige professionele hulp.

Wat biedt Didit?

Bovenstaande betekent zeker niet dat je iedere dag keihard moet gaan trainen om de vermoeidheid tegen te gaan. In tegendeel zelfs, hierdoor zullen de klachten niet verdwijnen maar eerder erger worden! Het bestrijden van vermoeidheid door te bewegen moet onder goede begeleiding gedaan worden. Je moet leren hoe je beweging in kunt zetten om je beter te gaan voelen en waar de vermoeidheidsklachten bij jou vandaan komen. Dit is voor iedereen weer anders. Didit biedt trajecten van een half jaar waarbij je samen met maximaal tien andere deelnemers leert waar de vermoeidheidsklachten vandaan komen en hoe je ze de baas kunt worden. Wil je weten wat dit voor jou zou betekenen en of een dergelijk traject bij jou past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en kom eens praten! Wij gaan graag samen met jou op zoek naar de mogelijkheden!

Partners van Didit

Reuma jongeren vereniging

Nieuwsfeed

Blijf op de hoogte van alles wat speelt rondom stichting Didit. Hier vind je de laatste nieuwtjes!

  • 22 oktober 2017

Didit is nog een bestuurslid rijker! Irene zal zich vanaf nu op de PR en communi-catie van de stichting storten. Kijk snel eens op de Facebook of Instagram voor haar eerste updates!

 

  • 15 oktober 2017

Gisteren zorgde Didit voor een sportieve break tijdens het najaarsevent van Youth-R-Well voor jongeren met reuma. Bedankt voor jullie inzet en enthousiasme!

 

  • 6 oktober 2017

Mentor Alice heeft helaas afscheid geno-men van Didit en gaat zich storten op haar laatste jaar van de studie geneeskunde. Gelukkig krijgt ze een waardige vervanger! Hier stelt Fleur zich voor.

 

  • 15 september 2017

Vanaf augustus 2017 hebben wij er een nieuw bestuurslid bijgekregen! Voorheen betrokken als mentor van de allereerste deelnemerstrajecten van Didit, maakt Rianne nu haar opwacht als bestuurslid (para-)medisch. Hier stelt ze zich voor.

 

  • 3 september 2017

In oktober begint er weer een nieuw Didit traject! Er zijn nog maar 2 plekjes vrij in deze groep. Meld je dus snel aan voor een gratis en vrijblijvende intake!

 

  • 10 augustus 2017

Stichting Didit is nu ook te vinden op Instagram, volg jij ons al?

 

  • 1 juni 2017

WAUW! Dankzij tientallen sponsoren heeft Team Didit het geweldige bedrag van 978,85 euro opgehaald!! Hiermee kunnen wij nog meer jongeren op weg helpen naar een toekomst met meer energie dankzij sport.

Kijk voor de foto's in het fotoalbum!

 

  • 21 mei 2017

Het is bijna zover: komende zaterdag doet een team van 27 vrienden van de stichting mee aan de Breakout Run van 8 km!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

Email: info@sportvoorenergie.nl

Telefoon: 06-15586802

 

Trainingslocatie

Europalaan 2, Utrecht

 

Social media

 

KVK nummer: 62319310

 

IBAN: NL25 RABO 0301 4854 02

 

 

Copyright © All Rights Reserved